Derde dag internationale promotietour

14900352_981722441939430_138294022342956391_n
Bibliotheek Barneveld

Barneveld, 03/ XI / 2016: Woorden van dank

OP een benevelde herfstavond, terwijl enkele dubbelgezoomde Barneveldse hoenders gelaten hun eieren uit hun natte cloaca persen, teneinde zo een ontelbaar aantal gereedstaande hortjes van eiwitrijke vulling te voorzien, knielt een corpulent figuur op een bed violen, drinkt zich moed in om zijn kippenangst te overwinnen en betreedt enige tijd later, totaal onverwacht, de rustieke, soberiaans ingerichte bibliotheek, alwaar op dat moment de vierde editie plaatsvindt van het Literaire Barnevelds café. Blasfemerend en diep zuchtend beklimt hij berekenend de treden van het bordes, waar een smeedijzeren werk van een lokale, ambachtelijke kunstenaar zijn pad een moment lang dreigt te blokkeren. De Joodse buren, wonende aan de overzijde van het, door Ingeborg Kleinjan in de Amsterdamse school uitstraling gezekerde boekenhuis, kijken vanachter een dunne voile ontsteld toe. Heetgebakerd tilt hij het beeld op, danst eigenzinnig en sierlijk onaantrekkelijk een zwoele tango, verplaatst ten lange leste het beeld naar de voet van het palier en vervolgt zijn aanvankelijk gekozen weg.

Zonder rekening te houden met andere aanwezigen, wandelt hij als een kip zonder kop de zaal binnen, alwaar de ravissante stem van Marti Johnson de ruimte vult als ware hij een calvinistische predikant van het woord Gods. Als begenadigd schrijver, dichter, uitgever en bockbier liefhebber is het voor hem een peulenschil om het overwegend intelligente publiek mateloos te boeien. Naast hem staat een aantrekkelijk kippetje dat angstvallig en zenuwachtig zijn microfoon vasthoudt, want hoe goed de Barneveldse halfgod het ook kan uitleggen, zijn handen wil hij immer vrijhouden om af en toe eens ongegeneerd te kunnen nippen van zijn clandestien gebrouwen flesje Kakelneut. De geheimzinnige man zet zich ongegeneerd op de voorbehouden plaats van de voor Jeroen O. invallende D & VdL chauffeur Ludo R., teneinde geen beperking te moeten ondervinden van zijn kippigheid. Vervolgens legt hij een volumineuze arm over de schouder van Janneke Bol, eregaste en dochter van niemand minder dan Jan Bol, welke even daarvoren nog zijn eigele stappers wisselde tegen een origineel paar, rode Floris van Bommels. Gedegouteerd duwt Janneke zijn zweterige extremiteit weg en gebiedt hem op welhaast smekende toon elders plaats te nemen. De penetrerende, haast dodelijke geur, die enige gelijkenis vertoont met de lucht van een dozijn rotte eieren, vult op invasieve wijze de neusholtes van de andere aanwezigen.

Net als Ilse Ruijters het woord ‘psychopaat’ uitspreekt, om daarmee de ziekelijke persoonlijkheidsstoornis van haar nieuwe hoofdpersoon te duiden, diept de kwalijk riekende gigant uit de binnenzak van zijn colbert een miniem boekje op. Terwijl Marti het tafereel verbouwereerd in zich opneemt en dient ten gevolge een korte adempauze wil inlassen, is de onbekende man er als de kippen bij om hem ziedend de microfoon uit de hand te rukken.
‘Beseffen jullie wel waarover hier wordt gesproken? De massa wordt voorgehouden dat een psychopaat een ontoerekeningsvatbare, slempende dalver is die nooit aan zelfreflectie doet,’ zegt de op hoge poten aangesnelde man die met de allergrootst denkbare inzet betracht de vleesgeworden uitlopers van zijn vetschort achter een miniem ceintuurtje in bedwang te houden.
De zaal verstilt als marmeren zuilen op een aan een kwekerij grenzend kerkhof dat omgeven wordt door een eeuwenoude haag met een onooglijk gat erin. Met een brok in zijn keel zo groot als een dubbeldooier probeert Marti controle over de situatie te bekomen, maar dat is buiten de heren Doornaert & Van der Leest gerekend. Nog voordat de man z’n gehele ei kwijt is, roepen ze als neoliteraire auteurs in koor, Frederic Brandnetel, wat doet gij hier!

© 2016 Doornaert & Van der Leest, exclusief voor het Literair Café Barneveld

14732401_981720758606265_3849803620913934655_n
3 november 2016, Literair Café Barneveld met onder andere: Jan Siebelink, Jannekke Siebelink, Ilse Ruijters, Gerard Eijk, Marti Jansen, Els van Stratum, Kees Weimer, Catharina Bettens en Doornaert & Van der Leest

http://barneveldsekrant.nl/uit-cultuur/jan-siebelink-over-dood-en-leven-bij-literair-caf%C3%A9-barneveld-181136


 

Advertenties

4 reacties op ‘Derde dag internationale promotietour

      1. Wat ben jij in je element. Ik volg jou zeker! Zowel zakelijk als privé. Helemaal super! Geniet er met volle teugen van. Alles wat lief is, JeanXxx Stuur een keer een mail naar mij…!

        Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s