Misplaatste timing

Deze week werd opgeschrikt door ongenuanceerd geplaatste aanslagen die de mens diep in het hart van hun ziel hebben geraakt. Meerdere misplaatste aanslagen met als doel de mensheid uit haar ritme te boegseren. Attentaten gericht op het persoonlijke, maar bovenal het collectieve Zijn. Een bewuste poging een ‘bataclanistische’ gemoedsaard
teweeg te brengen!

De vraag is of de terroristen in hun doel zijn geslaagd? Reeds een dag na Brussel verviel de werkende mens weer in zijn vaste patroon teneinde te overleven. Schilders creëerden nieuwe beelden en Antwerpse dokwerkers losten zware vracht. Raadsmannen verdedigden verworven recht en staalvlechters schiepen torenhoge betonkolossen voor het leven. Een moment lang vergaten we de zin van alles en wierpen ons in de strijd van het dagelijks terugkerend overleven. Werden we geremd of juist aangejaagd?

Niets raakt ons dieper dan de stilte na de beweging. Waren de aanslagen in eerste aanleg gepland voor Paasmaandag, raken zij nu een onvoorzien doel. De mens die na een week werken in gezamenlijkheid tot rust komt en fundamenteel beseft. Zich realiseert dat een poging de mensheid te vernietigen de gemeenschap tegenovergesteld een onwelgevallige noodzaak tot verbinding brengt. Dat wat ons wil slechten juist aanzet tot datgene wat niet bedoeld was. Op deze zaterdag voor Pasen schopt IS de burger terug in het wezenlijke!

Woorden rollen uit mijn pen als waren het de samengebalde klanken van een orkest dat ten overstaan van een volle zaal genodigden de op 23 september 1881 gecomponeerde negende symfonie van Anton Bruckner speelt. Zelf duidde Anton het bewuste Adagio als: ‘voorgevoel van de dood’. Naar zijn eigen zeggen kwam hij eens naar huis, was zeer bedroefd en dacht bij zichzelf: ‘De meester kan onmogelijk nog lang leven’. Plotsklaps viel hem het Adagio in cis in.

Nu, juist dit weekend van de wederopstanding van Hem die de eenheid voorging verenigt ons. Samen klassineren we over de zin van bestaan en de waarde van het wezenlijke Zijn. Precies nu verenigt België zich samen met de wereld en vormt een sterk gebalde vuist. ‘Dankzij de laffe daad van de 22ste maart herleven wij meer dan ooit!’.

© Rolf van der Leest

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s