Kerst 1995

3514908226

Het was nog maar elf dagen geleden dat presidenten in Parijs de in Dayton vastgelegde akkoorden ondertekenden. Een moment dat de geschiedenis inging als ‘het verdrag dat een einde maakte aan de Bosnische burgeroorlog’. Die 25ste december wisten wij echter wel beter. Al sinds half november stonden wij paraat en trainden ons helemaal suf voor de eerste massale NAVO-implementatiestrijdmacht onder eenhoofdige leiding, waaraan Nederland deelnam: IFOR.

Op deze besneeuwde eerste kerstdag liepen wij de vliegtuigtrap af en zetten voet op de verscheurde bodem van het voormalige Joegoslavië. De nacht was koud en de vrede ver te zoeken. De geur van versgebakken kerststollen en bekers warme poeroet vermengden zich, even opdringerig als het verdrag, met de laaghangende kruitdampen in de vier kilometer brede Zone of Seperation. Samen met de Engelse Dessert Rats dwongen we daar hardhandig de vrede af. Enkelen van ons betaalden die kerst de allerhoogste prijs!

© Rolf van der Leest


Ik schreef gisteren nog een kort verhaal op verzoek van, Marjon Sarneel. U kent haar nog wel van mijn bekroonde OSMS-verhaal ‘Sprekende woorden‘.

“De opdracht is simpel: plaats vóór 10 december 2015 een kerstherinnering onder deze blog. Je mag maximaal 150 woorden gebruiken en het gaat in dit geval niet om schrijfstijl, opbouw of woordkeus. De bedoeling is om binnen twee weken zo veel mogelijk kerstherinneringen te verzamelen onder de blog.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s