Schakelpunten

Twee sloten

Op de schakelpunten van je leven zijn momenten van bezinning vereist. Bezinning over de te maken keuzes van het moment. Want elk nieuw schakelpunt verdient die aandacht. Verlangt zelfs om die onverdeelde aandacht. Of het nu een bekende of geheel nieuwe situatie is. In beide gevallen is onze goed gevulde rugzak een onmisbare toolbox.

Onze levenservaringen en lessons learned zijn net als stukken gereedschap. In het ene geval herkennen we het schakelpunt uit een eerdere positieve ervaring. Meestal hebben we daarvoor een goed passende steeksleutel in onze rugzak. In het andere geval hebben we in het verleden al veel moersleutels geprobeerd en weten we wat in ieder geval niet past.

Het leren kennen van nieuwe mensen is ook zo’n schakelpunt. Vooral als het een creatuur van de andere sekse is die als champagne naar je hoofd stijgt. Hoe ga je met elkaar om en hoever laat je die ander in je leven toe? Onbezonnen en overheersend te werk gaan zat al als een negatieve ervaring in de rugzak. In hetzelfde vakje als overladen en verstikken.

Maar is het ook zo verdomde moeilijk de juiste mix van aandacht geven te vinden. Geef je te weinig aandacht dan kon het wel eens lijken op desinteresse of verdeelde aandacht. Bij te veel aandacht komt bij de ander al snel het gevoel van verstikking en verdrukking opborrelen. In die wilde zee van emoties is een harde lijn uitzetten bijna ondoenlijk en ongewenst.

Omgang met een mooi persoon kent geen harde lijnen. Binnenstappen in het leven van een ander vraagt om gevoel en passie. Passend bij dat schakelpunt zag ik deze foto. Alles valt samen. Keer in gedachten de rugzak om en vind tal van sleutels. Sleutels waarvan de werking reeds is aangetoond en anderen waarvan we weten dat ze, het op termijn, nooit zullen doen.

De foto symboliseert een open houding, vrijheid en respect. Verbondenheid  en lossigheid tegelijk. Gelijk en verscheiden. Twee apart en samen toch één. Twee individuen, samenbracht in ‘een eenheid in verscheidenheid’. Op dit schakelpunt gaat het over de waarde van het individu en de meerwaarde van het samen zijn. Maar altijd open en in vrijheid!

@ Rolf van der Leest

Advertenties

6 reacties op ‘Schakelpunten

 1. Mooi!! Het gereedschap van het leven laten je zien wat wel en niet past.. Goed en fout is voor mij Nu niet meer aan de orde.. Het is altijd goed, welke keuze je ook maakt.. Uiteindelijk zal je op een middelpunt geraken dat we inzien dat alle extremen belangrijk waren om dat middelpunt te her-kennen en er-kennen.. Leuk dat iedereen in zijn schrijven een andere symboliek heeft van de inhoud van zijn of haar rug zak 🙂 xx

  Liked by 1 persoon

  1. Mooie- en vooral inhoudelijke reactie, InsightMoments!!

   De geschetste lijn van de schakelpunten is ook een soort van ‘middenlijn’ waarvan, je in bepaalde gevallen bewust en in andere onbewust van afwijkt. Niets mis mee!

   Juist dan zijn de, ‘passende – of niet passende stukken gereedschap’, uit de rugzak mooie instrumenten. Al was het maar om te beseffen dat je op dat betreffende schakelpunt een stukje uit het midden geraakt. Maar het beseffen dat dat het geval is geeft vaak al weer vertrouwen, focus en richting. Dat zorgt dat je de weg niet kwijt raakt.

   “Dus het verleden en de opgedane ervaringen als leidraad voor een nieuw te schrijven einde”.

   Groet, Rolf van der Leest

   Liked by 1 persoon

 2. Dicht

  een slot
  zonder sleutel
  heeft weinig of geen zin

  het is open of dicht
  zelfs als je er van wakker ligt

  zoals van mensen
  met een gesloten hart
  want daar kom je ook niet in

  Een mooie bedenking, Rolf.
  Lenjef

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s